Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wielkanocna biała kiełbasa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Święta Wielkanocne to czas białej kiełbasy :) już dzisiaj warto pomyśleć nad jej przygotowaniem - nam wyszła świetna! Polecam :)

Wielkanocna biała kiełbasa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna biała kiełbasa

 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1,3 kg boczku surowego chudego
  • 500 ml zimnej wręcz lodowatej wody
  • 6 łyżeczek majeranku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 30 g soli ziołowej
  • 25 g soli morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • (jelita naturalne około 6-7 metrów)

Sposób przygotowania:

Wielkanocna biała kiełbasa
Łopatkę wieprzową jak i boczek kroimy w mniejsze paski, mielimy w maszynce do mięsa (użyłam średniego sitka), dodajemy przyprawy - sól ziołową, sól morską, pieprz, majeranek oraz rozmaryn. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa. Całość wyrabiamy dolewając zimną wodę. Mięso ma uzyskać konsystencję zwartą nie luźną. Wyrabiamy około 25 minut do dokładnego połączenia składników. Jelita naturalne przekładamy do wody i moczymy je około 10 minut.Następnie na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy nasadkę masarską i naciągamy flak, nabijamy masą kiełbasianą. Skręcamy niewielkie kiełbaski. W dużym garnku grzejemy wodę do temperatury około 75-80 stopni Celsjusza i przez 30 min parzymy kiełbaski - pamiętajmy by się nie zagotowały, woda ma mieć stałą temperaturę. Parzymy pod przykryciem. Wyciągamy kiełbaski i podajemy.
Wielkanocna biała kiełbasa
Etap 1 boczek jak i łopatkę mielimy w maszynce do mięsa
Wielkanocna biała kiełbasa
Etap 2 do mięsa dodajemy przyprawy i czosnek
Wielkanocna biała kiełbasa
Etap 3 wyrabiamy masę z dodatkiem zimnej wody
Wielkanocna biała kiełbasa
Etap 4 nabijamy kiełbasę a następnie ją parzymy