SUPERPRZEPIS

Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka Więcej zdjęć (4)

Po śniadaniu Wielkanocnym już można jeść pokarmy mięsne więc u mnie jest galareta drobiowa w kształcie jaj.

Bardzo fajnie wygląda ,a i smak ma pyszny.

Składniki:

Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka

 

  • Składniki na galaretę drobiową - kształt jaj :

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka

 

  • kukurydza puszka

 

 

 

  • seler 100 g

 

  • pietruszka 100 g

 

  • 2 cebule

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • listek laurowy 3 szt

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka
Do garnka wlewamy 3 litry wody i wkładamy warzywa oraz mięso. wkładamy ziele i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu 2 godziny. Po ugotowaniu wyjmujemy marchew i kroimy w kosteczkę.Resztę wywaru przecedzamy . Do miseczki wsypujemy żelatynę na 2,1/2 litra wody i wlewamy odrobinę zimnej wody mieszamy ( gęstnieje nam ). Do mikrofali na 1 minutę ( rozpuści się ) i wlewamy do wywaru rosołowego. Mieszamy chwilę i gotowy wywar na żelatynie . Do skorupek od jaj wkładamy marchewkę kukurydze i pokrojone mięsko z ćwiartek . Połowę farszu i połowę wywaru z żelatyną . Do lodówki na 2 godziny i gotowe.
Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka
Do skorupek od jaj wkładamy najpierw kukurydzę
Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka
Teraz wkładamy pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę
Wielkanocna galaretka drobiowa - jajka
Po dwóch godzinach obieramy ze skorupek i układamy na talerzu galaretę