2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wielkanocna puchata baba

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wielkanocna baba na bazie majonezu bez deka margaryny...puchata i smaczna...

Wielkanocna puchata baba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna puchata baba

 

 

  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • margaryna do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Wielkanocna puchata baba
Białka oddzielamy od żółtek ,ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,dodajemy cukier i miksujemy ,następnie dodajemy żółtka i majonez . Mąki mieszamy ze sobą oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej cały czas mieszając aż do połączenia składników. Trzy czwarte szklanki masy odlać i wsypać kakao wymieszać. Formę na babkę wysmarować margaryną wylać na dno troszkę masy kakaowej na to biała masę i na wierzch resztę masy kakaowej . Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180* i piec około 45 minut do suchego patyczka.Lukier : Cukier puder utrzeć z mlekiem na lejącą się masę i polukrować babkę .
Wielkanocna puchata baba
białka miksujemy z cukrem nastepnie dodajemy zółtka
Wielkanocna puchata baba
a następnie dokładamy kolejno majonez mieszamy
Wielkanocna puchata baba
do trzy czwarte szklanki odlanej masy dodać kakao
Wielkanocna puchata baba
masy wlewać na przemian i wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec