Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Wielkanocna rola z mięsa mielonego ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepyszne danie. Obłędne w smaku. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Polecam gorąco, nie tylko na święta.

Wielkanocna rola z mięsa mielonego ze szpinakiem

Składniki:

Wielkanocna rola z mięsa mielonego ze szpinakiem

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 bułki
  • 4 garście szpinaku
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 laska kiełbasy
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wielkanocna rola z mięsa mielonego ze szpinakiem
Do mielonego mięsa dajemy dwie namoczone wcześniej w wodzie bułki. Cebule ścieramy na tarce. Dodajemy do mięsa. Dokładamy 2 jajka. Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Mięso drobiowe mielimy w maszynce. Dodajemy zmielony czosnek i cebulę. Dodajemy szpinak i namoczoną bułkę. Mieszamy i doprawiamy.

Na folii aluminiowej układamy mięso wieprzowe. Formujemy kształt prostokąta. Przykrywamy mięsem drobiowym. Przy krótszym boku prostokąta układamy kiełbasę. Delikatnie zwijamy w kształt rolady. Wierzch skrapiamy oliwą.

Pieczemy przez 1-1,30h w 180 stopniach C.