SUPERPRZEPIS

Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiem

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiem Więcej zdjęć (3)

Święta Wielkanocne to przede wszystkim jajka:) wiem Ameryki nie odkryłam;) jednakże można je podać w inny sposób niż tylko gotowane na twardo, ja proponuję roladę na bazie mrożonego szpinaku i kapusty pekińskiej. Ładne i jakie pyszne:)

Składniki:

Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiem

 

 

  • Nadzienie:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g mrożonego groszku
  • 55g serka wiejskiego lekkiego
  • 25 g śmietany 12%
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiem

Rolada:

Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiem
do roztrzepanych żółtek dodać szpinak i zmiksowaną kapustę

Szpinak przełożyć na sitko i zostawić do rozmrożenia. Następnie dokładnie odcisnąć z wody.


Kapustę zmiksować blenderem. Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka roztrzepać w misce, dodać oba warzywa i dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiem
ubite białka wymieszać z warzywami i żółtkami

Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następie dodać mąkę oraz chili, delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Pianę przełożyć do miski z warzywami i znów delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiem
upieczone ciasto zrolować razem zrolować wraz ze ściereczką

Formę ( 29*33 cm) wyłożyć papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20-25 minut, do wyraźnego zrumienienia.

Wyjąć z piekarnika, położyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i zrolować. Zostawić do ostygnięcia.

Nadzienie:

Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiem
w misce wymieszać składniki nadzienia dokładnie ale delikatnie

Groszek ugotować do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić, ostudzić. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać groszek, serek wiejski i śmietanę.

Doprawić do smaku i wymieszać dokładnie.

Wykonanie:

Wielkanocna rolada kapuściano-szpiankowa z jajkiem
na zimne ciasto wylożyć nadzienie i ściśle zrolować roladę

Roladę rozwinąć. Nałożyć nadzienie, wyrównać i mocno zrolować. Owinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Podawać pokrojone na plastry.