Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Wielkanocna zupa chrzanowa bez zakwasu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wielkanocna zupa chrzanowa może być namiastką białego barszczu lub żurku. Idealna potrawa dla osób nie mogących spożywać zakwasów zbożowych.

Wielkanocna zupa chrzanowa bez zakwasu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocna zupa chrzanowa bez zakwasu

 

  • 1/2 kg wędzonych skrzydełek kurczaka
  • 1/2 kg surowej białej kiełbasy
  • 1/2 kg ziemniaków
  • chrzan ze słoiczka
  • sól cukier, pieprz do smaku
  • ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz ziarnisty
  • płynna przyprawa do zup
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Wielkanocna zupa chrzanowa bez zakwasu
Z przygotowanych wędzonek ugotować esencjonalny wywar z dodatkiem liści laurowych, ziarnistego pieprzu, ziarenek kminku i ziela angielskiego, dodając pod koniec gotowania białą surową kiełbasę. W osobnym garnku ugotować pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Odcedzić wywar z wędzonki wprost do ugotowanych ziemniaków (nie odcedzać ich!) i doprawić solą, mielonym pieprzem, wyciśniętym świeżym czosnkiem oraz płynną przyprawą do zup. Dodać do smaku odpowiednią ilość chrzanu ze słoiczka i dolać śmietanę. Doprawić niewielką ilością cukru. 

Kiełbasę z wywaru pokroić w półplasterki i włożyć do zupy. 

Podawać z ulubionym pieczywem i rzeżuchą. 

Do zupy można dodać siekane jajka na twardo.
Wielkanocna zupa chrzanowa bez zakwasu
Aromatyczny wywar przygotować z wędzonek i białej kiełbasy.