SUPERPRZEPIS

Wielkanocne gniazdka

  • 8
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Wielkanocne gniazdka Więcej zdjęć (5)

Bułeczki o lekko pikantnym smaku, z chrzanem i jajkami, są wprost idealne na Wielkanocne śniadanie.

Składniki:

Wielkanocne gniazdka

 

  • 25 dag mąki pełnoziarnistej
  • 2 dag drożdży
  • 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka soli morskiej z ziołami
  • 1 szczypta przyprawy ognistej mieszanki lub inna ostra przyprawa
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml ciepłej wody
  • Dodatkowo;
  • 4 jajka
  • olej
  • sól morska

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne gniazdka
Jajka ugotować tak na pół twardo i po wystudzeniu obrać. Drożdże rozkruszyć do mąki dodać chrzan, sól i przyprawę, dolać olej oraz wodę, zagnieść ciasto i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Stolnicę delikatnie posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, następnie podzielić je na cztery porcje i utoczyć wałeczki z których zrobić gniazdko na środku ułożyć obrane jajko i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce po wierzchu posmarować olejem i posypać solą morską i kilkoma listkami świeżego majeranku. Przygotowane gniazdka zostawić jeszcze na kilka minut, następnie piec w temp. do 200 st około 15 min.
Wielkanocne gniazdka
Do mąki z drożdżami dodać tarty chrzan
Wielkanocne gniazdka
Przygotowane ciasto odstawić do wyrośniecia
Wielkanocne gniazdka
Wyrośniete ciasto podzielić i uformować gniazdka
Wielkanocne gniazdka
Bułeczki dobrze smakują posmarowane masłem