Wielkanocne jaja

Wielkanoc « poprzedni | następny »
jaga85 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 714
zdjęcia: 1 z 2
Wielkanocne jaja
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

To oryginalna Wielkanocna przekąska na słodko!


trudność: trudne
czas:

Wielkanocne jaja - SKŁADNIKI:

  • 16 wydmuszek po jajkach
  • Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 jajek,
  • 1, 5 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Kisiel cytrynowy,
  • Kisiel wiśniowy,
  • 1 łyżka kakao

Wielkanocne jaja - PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy białka na sztywno. Oddzielnie ucieramy żółtka, dodając stopniowo do nich cukier. Do puszystej masy żółtkowej lekkim strumieniem dodajemy olej, wodę oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy z wcześniej ubitą pianą. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część mieszamy z kisielem cytrynowym, drugą z kisielem wiśniowym, a trzecią z kakao. Ciasto wlewamy naprzemiennie kolorami do wcześniej przygotowanych wydmuszek (do ¾ wysokości, nadmiar ciasta wypłynie podczas pieczenia.) Jajeczka pieczemy w 180°C przez około 40 min. By skorupki się nie przewróciły ułożyłam je w formie na muffiny. Na dno wgłębień dałam wcześniej suchy groch. Przygotowanie wydmuszek: W jajkach robimy z jednej strony otwór (o średnicy nie większej niż 1 centymetr) i wylewamy ich zawartość. Ja skorupki gromadziłam stopniowo w miarę jaj zużywałam jajka do innych celów. Gotowe skorupki wyparzamy gotując je około 5 minut w wodzie. Następnie dokładnie suszymy. Przed napełnieniem ciastem do skorupek wlewamy olej ( po około 0,5 łyżeczki i każdą oddzielnie natłuszczamy kręcąc skorupką by olej dokładnie się rozszedł.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wielkanocne jaja  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Gofry dyniowe z kardamonem Makowo czekoladowe ciasteczka Przekąski z ciasta francuskiego
Gofry z bitą śmietaną Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizzowe babeczki
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym Zapiekanka z kurczakiem, brokułem i dynią Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka
Pizza z kurczakiem i brokułami Pizza na zaczynie poolish Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane