Wielkanocne jaja

Wielkanoc « poprzedni | następny »
jaga85 - Przepis na: Wielkanocne jaja offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 700
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Wielkanocne jaja
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

To oryginalna Wielkanocna przekąska na słodko!


trudność: trudne
czas:

Wielkanocne jaja - SKŁADNIKI:

  • 16 wydmuszek po jajkach
  • Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 jajek,
  • 1, 5 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Kisiel cytrynowy,
  • Kisiel wiśniowy,
  • 1 łyżka kakao

Wielkanocne jaja - PRZYGOTOWANIE:

Ubijamy białka na sztywno. Oddzielnie ucieramy żółtka, dodając stopniowo do nich cukier. Do puszystej masy żółtkowej lekkim strumieniem dodajemy olej, wodę oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy z wcześniej ubitą pianą. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część mieszamy z kisielem cytrynowym, drugą z kisielem wiśniowym, a trzecią z kakao. Ciasto wlewamy naprzemiennie kolorami do wcześniej przygotowanych wydmuszek (do ¾ wysokości, nadmiar ciasta wypłynie podczas pieczenia.) Jajeczka pieczemy w 180°C przez około 40 min. By skorupki się nie przewróciły ułożyłam je w formie na muffiny. Na dno wgłębień dałam wcześniej suchy groch. Przygotowanie wydmuszek: W jajkach robimy z jednej strony otwór (o średnicy nie większej niż 1 centymetr) i wylewamy ich zawartość. Ja skorupki gromadziłam stopniowo w miarę jaj zużywałam jajka do innych celów. Gotowe skorupki wyparzamy gotując je około 5 minut w wodzie. Następnie dokładnie suszymy. Przed napełnieniem ciastem do skorupek wlewamy olej ( po około 0,5 łyżeczki i każdą oddzielnie natłuszczamy kręcąc skorupką by olej dokładnie się rozszedł.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wielkanocne jaja  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Muffiny owsiane z rodzynkami Klopsiki w kapuście Roladki schabowe nadziewane
Tarta makowo- pomarańczowa Sałatka pomidorowo-pieczarkowa Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki
Krem pomarańczowy- orange curd Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka
Francuskie ciasteczka z makiem Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane