anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Wielkanocne jajka w drobiowej osłonce

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bardzo smaczne jajka, polecam.

Wielkanocne jajka w drobiowej osłonce

Składniki:

Wielkanocne jajka w drobiowej osłonce

 

  • 1 pierś z kurczaka (podwójna)
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • do smażenia
  • Sos
  • chrzanowy:
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany12%
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ewentualnie pieprz

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jajka w drobiowej osłonce
Ugotować jajka na twardo, zalać zimną wodą, obrać i wystudzić. Pierś z kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Przekroić na 4 Kotlety, cienko rozbić, posolić, posypać pieprzem. Na każdy rozbity kawałek mięsa, ułożyć po jednym jajku. Wcześniej jajka lekko ściąć z każdej strony. Zwinąć ścisło, smażyć na małym ogniu na złoty kolor pod przykryciem około 10 min, zwinięciem do dołu.Przewracając na drugą stronę. Ułożyć na półmisku, polać sosem chrzanowym i posypać szczypiorkiem. Wykonanie sosu: Chrzan dokładnie wymieszać ze śmietaną, można dodać pieprzu,(ja nie dałam, bo dużo posypałam pieprzem mięso z drobiu)można posiekany szczypiorek wymieszać z sosem i polać jajka. Smacznego.