bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Wielkanocne jajka w skorupkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja wersja wielkanocnych faszerowanych jajek.. tym razem na sposób południowy...

Wielkanocne jajka w skorupkach

Składniki:

Wielkanocne jajka w skorupkach

 

  • 6 jajek
  • 3 pomidory suszone z zalewy
  • łyżka kaparów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • troche pokruszonej fety (1-2 łyzki)
  • 6 oliwek
  • 3 łyzki majonezu
  • łyzka smietany (lub jogurtu naturalnego)
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz biały
  • do dekoracji; kapary, natka, oliwki, pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jajka w skorupkach
Jajka ugotowac w osolonej wodzie, ostudzic w wodzie, wytrzec i delikatnie przekroic skorupki na poł, wyjac srodek skorupki zostawic. Jajka posiekac, to samo z pomidorami suszonymi, koktajlowymi, oliwkami, dodac do jajek. Cebule pokroic drobno, sparzyc dodac do jajek . Dodac kapary, poszatkowana natke i pokruszona fetę. Dodac majonez, smietane, sok z cytryny, przyprawic pieprzem. Smak masy doprawic pod siebie (mozna np dodac czerwonej papryki albo curry). Mase delikatei wło.zyc do skorpuek. Ulozyc na pólmisku, na jajka połozyc pokrojone kapary, udekorowac talerz np oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Wielkanocne jajka gotowe.Jelsi ktos woli tradycyjne nadzienie polecam poąłczyć jajka, pieczarki marynowane, ogorki konserwowe, starty ser, kukurydze. Doprawic sokiem z cytryny, curry, papryką.