2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wielkanocne jajko dwkolorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jajeczka nadziewane kolorowym farszem,bez których nie obejdzie się żaden wielkanocny stół,są smaczne i ładnie wyglądają...

Wielkanocne jajko dwkolorowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocne jajko dwkolorowe

 

  • 6-8 jaj

 

  • Farsz różowy:
  • 10 dag twarożku lub serka naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki żurawiny ze słoiczka
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól do smaku

 

  • Farsz żółty:
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku

 

  • Dekoracja :
  • Kandyzowana żurawina
  • plasterki pora
  • świeża rzeżucha

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne jajko dwkolorowe
Jajka ugotować w osolonym wrzątku,obrać ze skorupek,przekroić na połówki i wydrążyć żółtka,rozłożyć po równo do dwóch miseczek. Farsz różowy: Do jednej miseczki z żółtkami dołożyć chrzan,twarożek lub serek oraz żurawinę ze słoiczka,doprawić do smaku solą i papryką,wymieszać.Tak przygotowanym farszem nadziać połowę białek. Farsz żółty: Żółtka w drugiej miseczce połączyć z majonezem,musztardą przeciśniętym przez praskę czosnkiem,dodać kurkumę i sól do smaku,wymieszać i napełnić pozostałe połówki jajek. Udekorować porem żółte jajka,oraz żurawiną kandyzowaną różowe.Posypać rzeżuchą.Schłodzić w lodówce i podawać.
Wielkanocne jajko dwkolorowe
jajka gotujemy na twardo wydrążamy żółtka
Wielkanocne jajko dwkolorowe
robimy nadzienie żółte i różowe z żurawiną nadziewamy