Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Wielkanocne kotleciki z jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciekawa propozycja dla osób, które nie przepadają za jajkami podanymi w tradycyjny sposób. Szybko się robi, rewelacyjnie smakują. Polecam.

Wielkanocne kotleciki z jajek

Składniki:

Wielkanocne kotleciki z jajek

 

  • 10 jajek
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • bułka
  • tarta bułka
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Wielkanocne kotleciki z jajek

Kotleciki z jajek 1

Wielkanocne kotleciki z jajek
8 jajek gotujemy przez ok. 8 minut na twardo

Jajka (8 szt.) zalewamy wodą i gotujemy na twardo. 2 kolejne odkładamy. Bułkę moczymy w wodzie.

Kotleciki z jajek 2

Wielkanocne kotleciki z jajek
cebulę obieramy i drobno siekamy za pomocą noża

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.

Kotleciki z jajek 3

Wielkanocne kotleciki z jajek
pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni

Pokrojoną cebulkę szklimy na tłuszczu.

Kotleciki z jajek 4

Wielkanocne kotleciki z jajek
jajka wrzucamy do miski i wzruszamy za pomocą widelca

2 jajka rozbijamy i roztrzepujemy widelcem.

Kotleciki z jajek 5

Wielkanocne kotleciki z jajek
Obrane ugotowane jajka ścieramy na tarce

Jajka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Kotleciki z jajek 6

Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Formujemy z masy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.


Tagi:

dania jajka