jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Wielkanocne muffiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Polecam na Wielkanocny stół. Poza kiełbasą można dodać do środka także kawałki wędzonego boczku. Muffinki pysznie smakują podane jako dodatek do sałatki, żurku, czy delikatnego chrzanu.

Wielkanocne muffiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne muffiny

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Wielkanocne muffiny

ETAP 1

Wielkanocne muffiny
Białą kiełbasę kroimy w kostkę

Kiełbasę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mąki oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą.

ETAP 2

Wielkanocne muffiny
Jajka chwilkę ubijamy same

Do miski wybijamy jajka. Chwilkę je ubijamy, po czym dodajemy do nich przygotowane sypkie składniki ciasta

ETAP 3

Wielkanocne muffiny
Do ciasta dodajemy płynne składniki

Następnie wlewamy płynne składniki, czyli mleka oraz olej. Ciasto dokładnie miksujemy, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

ETAP 4

Wielkanocne muffiny
Na koniec dodajemy kiełbasę oraz natkę

Do tak przygotowanego dodajemy kiełbasę oraz natkę pietruszki. Dodane składniki łączymy z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 5

Wielkanocne muffiny
Ciastem napełniamy przygotowane foremki

Gotowe ciasto z kiełbasą wykładamy do przygotowanych foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.