Wielkanocne śniadanie - co podać?

  • 4

Już za kilka dni będziemy przygotowywać się do świąt wielkanocnych. Jak i czym zastawić stół podczas tradycyjnego śniadania? Czego nie może zabraknąć? Dlaczego właśnie te potrawy? Zapraszam do lektury.

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Wielkanocne śniadanie - co podać?
fot. Fotolia

Uroczyste śniadanie spożywamy w Niedzielę Wielkanocną. Po powrocie z mszy zasiadamy do stołów i dzielimy się poświęconym pokarmem. To piękna tradycja - jajko jest elementem zapożyczonym od pogan i symbolizuje nowy początek i Zmartwychwstanie Chrystusa.

Wspólny posiłek gromadzi najbliższe sobie osoby przy pięknie i bogato zastawionym stole. Oprócz potraw, ważne są także dekoracje - biały obrus powinien być udekorowany bukszpanem i świeżymi kwiatami. Nie może zabraknąć także symboli takich jak kolorowe pisanki, baranek, gałązki bazi i oczywiście mnóstwo pysznego jedzenia.

Na tradycyjnym wielkanocnym stole koniecznie musi znaleźć się żur, biała kiełbasa, pieczone mięsiwa, pasztet i jajka przygotowane na kilka sposobów. Tradycją jest pieczenie bab piaskowych, mazurków i aromatycznych serników. Tych pyszności nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Pamiętajmy, że wielkanocne potrawy mają znaczenie symboliczne. Nie możemy zapomnieć o ćwikle z chrzanem, która jest oznaką siły fizycznej i krzepy. W religii chrześcijańskiej, ostry chrzan, który wyciska z oczu łzy, utożsamiany jest z męką Pana Jezusa. Połączenie go z cukrem oznacza mękę zakończoną Zmartwychwstaniem.

Stół wielkanocny

Według tradycji, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żuru lub barszczu białego. Różnica między nimi jest znikoma, o pierwszym mówi się, że powinien być bardziej kwaśny i przygotowywany na zakwasie żytnim. Barszcz biały natomiast, podaje się z białą kiełbasą i przygotowuje na zakwasie pszennym.

Wielkanocny stół musi być zastawiony także mięsiwami, które symbolizują dobrobyt i bogactwo. To szczególny symbol i rozkosz dla podniebienia, szczególnie dla tych, którzy pościli przez 40 dni Wielkiego Postu.

Symbolem umiejętności i doskonałości są własnoręcznie upieczone baby, serniki i mazurki. Nie może ich zabraknąć na wielkanocnych stołach. Są to desery typowo wielkanocne, więc może warto najeść się nimi do syta.