grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Wielkanocny chlebek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wielkanocny chlebek z dodatkiem świeżych ziół tj. szczypiorku, natki pietruszki i bazylii jest znakomitą propozycją na świąteczny stół.

Wielkanocny chlebek

Składniki:

Wielkanocny chlebek

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny chlebek

Przygotowanie ciasta

Wielkanocny chlebek
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1 godz.

Masło roztapiamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Drożdże rozpuszczamy z cukrem i letnim mlekiem.

Do drożdży dodajemy mąkę, sól, roztopione masło.

Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką.

Przygotowanie ciasta z dodatkiem ziół

Wielkanocny chlebek
Do przygotowania chlebka wykorzystujemy dowolne zioła, według uznania.

Bazylię, natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekamy.

Do ciasta dodajemy zioła i ponownie zagniatamy ciasto.

Pieczenie chleba

Wielkanocny chlebek
Przed ułożeniem ciasta w formie odrywamy kawałek ciasta, który rozwałkowujemy, po czym wycinamy dowolne kształty ciasteczek.

Formę keksówkę natłuszczamy i posypujemy mąką.

Ciasto formujemy w podłużny chleb i układamy w foremce.

Na wierzchu układamy wycięte ciasteczka. Ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Chleb odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Chleb pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.