czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Wielkanocny jogurtowy zajączek

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Ale także bardzo smacznym ciastem:)

Wielkanocny jogurtowy zajączek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocny jogurtowy zajączek

 

  • 2 jajka,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/3 szkl. mąki,
  • 2 budynie waniliowe (po45g),
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
  • 1 op. cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wielkanocny jogurtowy zajączek
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie dodać sproszkowany budyń oraz przesianą mąkę, w między czasie dolewając jogurt. Wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać. Foremkę w kształcie zająca natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto. piec ok. 45min w temp. 170-175st. Ostudzić, wyjąć z formy i dowolnie udekorować. Ja polukrowałam zająca, dół posmarowałam stopioną czekoladą i obsypałam zielonymi wiórkami.
Wielkanocny jogurtowy zajączek
Przygotowujemy ciasto wg instrukcji, mieszamy
Wielkanocny jogurtowy zajączek
Formę natłuścić i wysypać dokładnie bułka tartą
Wielkanocny jogurtowy zajączek
Ciastoa przelac do formy, upiec zajączka