IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Wielkanocny króliczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i smaczny - idealny do koszyczka

Wielkanocny króliczek

Składniki:

Wielkanocny króliczek

 

  • 50g margaryny
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie olejku migdałowego
  • pisaki spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny króliczek
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jednolitą masę. Dodać sól, jajko i ponownie ucierać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do powstałej masy i ciągle ucierając dodawać olejek oraz kakao. Formę do pieczenia natłuścić, a następnie wlać ciasto. Piec ok 30 min w temp. 180°C. Gotowego króliczka pozostawić do przestygnięcia, a następnie za pomocą pisaków do ciast udekorować wg uznania. Smacznego !!