ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Wielkanocny mazurek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zwykle robię mazurki z ciasta kruchego, ale można też zrobić z ciasta ucieranego. Jedynie rameczka jest z ciasta kruchego. Jest mięciutki, pyszny.

Wielkanocny mazurek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocny mazurek

 

 

 

  • słoiczek powideł ok 250 g
  • żółtko

 

  • 150 masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody

 

  • dekoracja - daktyle , morele , ananasy , plasterek cytryny , żurawina , cynamon

Sposób przygotowania:

Wielkanocny mazurek

ETAP 1:

Wielkanocny mazurek
Wielkanocny mazurek z powidłami , polewą czekoladową i bakaliami

Ciasto kruche na wałeczek - masło posiekać z mąka. Dodać jajko, cukier , proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Miękkie masła utrzeć z cukrem pudrem i dodawać pojedynczo żółtka ciągle ucierając. Dodawać stopniowo wymieszane ze sobą mąki ( ziemniaczana i pszenną ). Na koniec dodać pianę z białek i to już szpatułką wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę masy. Pieczenie ok 15 min - 200 stopni, aż zrobi się rumiana skórka.

Ciasto wyjąć z piekarnika i nałożyć na wierzch powidła wymieszane wcześniej z żółtkiem. Przykryć pozostałą częścią ciasta i włożyć z powrotem do piekarnika. Pieczenia kolejne 15 min - 200 stopni.

Wyjąć ciasto z lodówki i zrobić wałeczki. Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić rameczki z wałeczków. Ponownie włożyć do piekarnika, wrócić do pieczenia na ok 15 min.

Ciasto wyjąć z pieca i wystudzić.

Polewa:

W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier, kakao, wodę. Podgrzewać i mieszać aż składniki się połączą. Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto. Udekorować bakaliami.

Smacznego.