ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Wielkanocny mazurek orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co tu dużo powiedzieć. Pyszne świąteczne ciasto. Kajmak w połączeniu z orzechami włoskimi naprawdę smakuje wybornie.

Wielkanocny mazurek orzechowy

Składniki:

Wielkanocny mazurek orzechowy

 

 

 

  • kajmak - puszka
  • 200 g masła

 

  • papier do pieczenia do wyłożenia blaszki

Sposób przygotowania:

Wielkanocny mazurek orzechowy

ETAP 1:

Masa orzechowa - masło rozpuścić w rondelku z dodatkiem cukru i miodu. Dodać orzechy ( można posiekać , ale nie koniecznie ) i wszystko razem usmażyć.

Ciasto - masło wsiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki ( sodę i miód rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka ) i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części . Jedną część rozwałkować do wielkości blaszki i upiec - ok 20 min 180 stopni. Drugą część rozwałkować do wielkości blaszki i wyłożyć na wierzch usmażone orzechy ( masa może być gorąca ). Upiec - ok 20 min - 180 stopni.

Krem - masło spienić i dodawać porcjami kajmak.

Na gładki placek wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami na wierzchu. Pozostawić najlepiej na ok 24 godz , żeby ciasto zmiękło.

Smacznego.


Tagi:

mazurek ciasto