titifm

titifm

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wielkanocny pasztet z królika ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: Å›rednie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wielkanocny Pasztet z królika ze śliwkami. To danie należy przygotować na 2 dni przed podaniem, aby wszystkie smaki miały szansę być w pełni wyczuwalne.

Wielkanocny pasztet z królika ze śliwkami

Składniki:

Wielkanocny pasztet z królika ze śliwkami

 

  • –º 1 królik okoÅ‚o 1 ½ kilograma, bez koÅ›ci i pokroić na maÅ‚e kawaÅ‚ki

 

  • –º4 królicze wÄ…trobki

 

 

  • –º 1 Å‚yżeczka. Å‚yżki suszonego tymianku

 

  • –º sól, Å›wieżo zmielony pieprz

 

  • –º 1/2 litr biaÅ‚ego wina wytrawnego

 

  • –º 1 ½ kg mielonego wieprzowego

 

 

 

 

  • –º 250ml koniaku

 

  • –º1 buÅ‚ka

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny pasztet z królika ze śliwkami
Sposób przygotowania: 

1. W misce umieÅ›cić kawaÅ‚ki królika i wÄ…trobÄ™, liść laurowy, tymianek, pieprz, sól i poÅ‚owÄ™ wina. Dobrze wymieszać, przykryć i zostawić w lodówce ( marynować ) przez noc. W pozostaÅ‚ej części wina moczyć suszone Å›liwki. 

2. Zmiel zamarynowane miÄ™so z królika oraz wÄ…tróbki. NastÄ™pnie dodaj miÄ™so mielone wieprzowe, marynatÄ™, która zostaÅ‚a z marynowania królika, jajko, koniak, namoczonÄ… wczeÅ›niej w mleku buÅ‚kÄ™, żóÅ‚tko, drobno pokrojone Å›liwki. Dopraw sola i pieprzem, i wymieszaj dokÅ‚adnie, na sam koniec dodaj ubitÄ… na sztywno piane z biaÅ‚ek i jeszcze, raz delikatnie wszystko zamieszaj. 

3. Naczynie żaroodporne bÄ…dź brytwanne wyÅ‚óż cienkimi plasterkami boczku, nastÄ™pnie do tak przygotowanego naczynia wyÅ‚óż pasztet. Przed wÅ‚ożeniem do piekarnika uderz lekko 2-3 razy foremka w blat- aby pasztet byÅ‚ odpowiednio napowietrzony. 

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. UmieÅ›cić formÄ™ z pasztetem wiÄ™kszym naczyniu zalanym wczeÅ›niej wrzÄ…cÄ… wodÄ… wokóÅ‚, tak do 2/3 formy z pasztetem. Piec do okoÅ‚o 2 godzin, obniżajÄ…c temperaturÄ™ do 160 stopni po 30 minutach. Pozostawić do caÅ‚kowitego schÅ‚odzenia pasztet i przechowywać go w lodówce przez 1-2 dni przed podaniem, po upÅ‚ywie tego czasu smakuje najlepiej, wystarczy go pokroić i podawać w towarzystwie kiszonych ogórków lub zielonej saÅ‚aty.

Tagi:

dania pasztet