góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Wielkanocny wieniec

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 22

Efektowna i smaczna przekąska na święta i nie tylko. Świetnie smakuje z sosem tatarskim.

Wielkanocny wieniec

Składniki:

Wielkanocny wieniec

 

  • 1/2 torebki mrożonych warzyw (bukiet warzyw)
  • kostka bulionowa
  • jajka na twardo (ilość w/g uznania)
  • plastry szynki konserwowej
  • pomidorki
  • żelatyna

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny wieniec
Zagotować wodę z kostką bulionową, wrzucić warzywa, gotować ok 5 min. (Nie mogą się rozgotować). Na dno formy, ułożyć pomidorki, trochę ugotowanych i odcedzonych warzyw, szynkę i jajka na twardo (idealne do tego są jajka przepiórcze). Zalać wywarem z warzyw, z rozpuszczoną żelatyną. Dołożyć resztę warzyw i przykryć je resztą wywaru. Pozostawić do stężenia.