EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wielkanocny wieniec frankfurcki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu.

Wielkanocny wieniec frankfurcki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocny wieniec frankfurcki

 

 

  • Krem:
  • 1 budyń waniliowy
  • 500ml mleka
  • 100g cukru
  • 250g masła
  • 4 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka aromatu rumowego

 

 

  • Dodatkowo
  • 240g konfitury wiśniowej

Sposób przygotowania:

Wielkanocny wieniec frankfurcki

Ciasto:

Wielkanocny wieniec frankfurcki
mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia i wymieszać

Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i przekroić w poziomie na 4 części.

Krem

Wielkanocny wieniec frankfurcki
utrzeć masło i dodać wystudzony budyń po trochu i miksować

Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować. Gotowy budyń przykryć folią (żeby nie zrobił się kożuch) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło, cały czas miksując porcjami dodawać wystudzony budyń, spirytus i aromat. Gotowy krem podzielić na 3 części.

Orzechowy krokant

Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać na folię i wystudzić.

Składanie wieńca

Pierwszą warstwę wieńca posmarować konfiturą, przykryć drugą warstwą ciasta, posmarować kremem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą ciasta. Cały wieniec obsmarować pozostałą ilością kremu i posypać orzechowym krokantem.