jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Wielkanocny wieniec owsiano lniany

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Len i owies to składniki bardzo korzystnie działające na nasz organizm. Nie może zabraknąć tego pieczywa na moim świątecznym stole.

Wielkanocny wieniec owsiano lniany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny wieniec owsiano lniany

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny wieniec owsiano lniany
Z łyżki mąki , pół szklanki mleka, drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn o konsystencji gęstej śmietany i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i ogrzewamy ją. Dodajemy 1 jajo i 1 żółtko,zaczyn, łyżeczkę soli, mleko i stopione i schłodzone masło. Mieszamy. Dodajemy mąkę owsianą i len. Wyrabiamy gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części , rolujemy je. Rulony poprzekładamy i łączymy razem w wieniec. Układamy na blaszce i zostawiamy do wyrośnięcia. Możemy ponacinać nożem w rozetkę by wzbogacić wzór, Białko rozkłócamy z mlekiem, smarujemy nim wieniec po czym posypujemy na przemian lnem i otrębami owsianymi. Pieczemy na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą.
Wielkanocny wieniec owsiano lniany
Dodajemy mąkę owsianą i len. Wyrabiamy gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki.
Wielkanocny wieniec owsiano lniany
Ciasto dzielimy na 2 części , rolujemy je. Rulony poprzekładamy i łączymy razem w wieniec.
Wielkanocny wieniec owsiano lniany
Pozostawiamy wieniec w cieple do wyrośnięcia.
Wielkanocny wieniec owsiano lniany
Białko rozkłócamy z mlekiem, smarujemy nim wieniec po czym posypujemy na przemian lnem i otrębami owsianymi.