zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wielkanocny zając

  • 22
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

pralinka w formacie XXL czyli wielkanocny zając

Wielkanocny zając Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocny zając

 

  • 250 g białej czekolady
  • Nadzienie :
  • 300 ml domowej truskawkowej konfitury
  • 50 g herbatników typu petitki
  • 1/3 szk wody
  • 1 galaretka jagodowa

Sposób przygotowania:

Wielkanocny zając
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ale woda nie może dotykać miski z czekoladą i nie może być za gorąca. Roztopioną czekoladą posmarować grubą warstwę dna foremki w kształcie zająca i obsmarować boki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki do zastygnięcia się czekolady. Po około 20 minutach posmarować ewentualne prześwity na dnie foremki ( najlepiej zobaczyć pod światło ) i ponownie posmarować boki foremki grubszą warstwą czekolady. Znowu wstawić foremkę do lodówki. Do rondelka włożyć domową konfiturę z truskawek, wlać wodę i zagotować. Następnie wyspać galaretkę i dokładnie wymieszać ( można użyć galaretki o innym smaku ). Herbatniki zmiksować i dodać do konfitury a potem dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wystudzić. Gdy czekolada się zetnie wypełnić foremkę przygotowaną masą. Wyrównać powierzchnię i wstawić formę na 10 minut znowu do lodówki. Po upływie pożądanego czasu wyjąć foremkę i zalać masę resztą płynnej czekolady. Wypełnioną foremkę wstawić do lodówki na jakieś 30-40 minut aby wszystko się związało i czekolada stwardniała. Można przetrzymać dłużej aby mieć pewność, że zając ładnie nam wyjdzie z formy. Gotowego zająca kroić na kawałki i zajadać.
Wielkanocny zając
wysmarowac foremkę czekoladą a potem nałożyc nadzienie
Wielkanocny zając
po całkowitym zastygnięciu kroić zająca na kawałki