eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wielkanocny żurek Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wielkanocny żurek gotowany na wywarze z wędzonej szynki. Podawany z szynką, białą kiełbasą i jajkiem.

Wielkanocny żurek Eli

Składniki:

Wielkanocny żurek Eli

żurek

  • 2 litry wywaru z szynki wędzonej
  • 1/2 litra zakwasu żytniego na żurek

dodatki

  • 15 dkg wędzonej szynki
  • 3 białe kiełbasy
  • 3 jajka ugotowane na twardo

przyprawy

Sposób przygotowania:

Wielkanocny żurek Eli

przygotowanie jajek

Wielkanocny żurek Eli
Obrane ze skorupek jajka ze święconki pokroić na ćwiartki.

Ugotowane na twardo jajka ze święconki obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.

przygotowanie kiełbasy

Wielkanocny żurek Eli
Kiełbasę ugotowaną w wywarze z szynki pokroić w plasterki.

Białą kiełbasę ugotować w wywarze z szynki i pokroić w plasterki.

przygotowanie szynki

Wielkanocny żurek Eli
Szynkę pokroić w kostkę pół na pół centymetra.

Szynkę pokroić w grubsze plastry i później w kostkę.

przygotowanie żurku

Wielkanocny żurek Eli
Pokrojoną kiełbasę i szynkę włożyć do filiżanek.

Do filiżanek włożyć pokrojoną kiełbasę i szynkę.

przygotowanie żurku

Wywar z szynki i białej kiełbasy podgrzać, wlać zakwas i zagotować. Żurek przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Gotowy żurek wlać do przygotowanych filiżanek i na wierzch ułożyć ćwiartki jajek.