PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kasza w żurku to dla mnie nowość, ale okazała się być strzałem w dziesiątkę. Doskonale komponuje się z żurkiem.

Wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną
Marchew, pietruszkę, czosnek i cebulę obieramy, a następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła warzywa. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut. Na suchej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i boczek pokrojony w kostkę. Gdy już się zarumienią dodajemy je do warzyw i gotujemy kolejne 10 minut. Na koniec wlewamy zakwas i jeszcze chwilę razem gotujemy na wolnym ogiu. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Na talerze nakładamy porcje żurku, w środku każdej umieszczamy „kopczyk” kasy jęczmiennej oraz ćwiartki jajka ugotowanego na twardo. Całość posypujemy kiełkami lub rzeżuchą.
Wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną
Etap 1 Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę.
Wielkanocny żurek z kaszą jęczmienną
Etap 2 Kompozycja na talerzu - brakuje jeszcze świeżych kiełków lub rzeżuchy.