iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą

Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą

Składniki:

Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą

 

  • 1 szklanka zakwas do żurku,
  • 1 szt marchewka,
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • 1 szklanka śmietana 18 proc,
  • 1 szt wędzone żeberka,
  • przyprawa uniwersalna
  • 1 szt makrela wędzona,
  • liść laurowy

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny żurek z wędzoną makrelą
Do garnka wlewamy wodę , dodajemy liść laurowy starta marchewkę i wędzone żeberka. Gotujemy ok 30 min. Następnie dodajemy przyprawę uniwersalna i wlewamy zakwas żurku. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do zurku i barszczu białego . Na koniec zaciągamy śmietaną. Makrele obieramy os ości rwiemy na kawałki. Nalewamy żurek i ozdabiamy kawałkami makreli.