lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Wielkopolskie Szare Kluchy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Szare kluchy czyli moje wspomnienie dziecinstwa poprzez smak :-)

Wielkopolskie Szare Kluchy

Składniki:

Wielkopolskie Szare Kluchy

 

  • 1kg ziemniakow
  • 2 jajka
  • 2 srednie cebulki
  • 1/2szklanki maki
  • 20dkg boczku badz ulubionej kielbasy
  • 2 lyzeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 1lyzka oliwy
  • 2lyzki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Wielkopolskie Szare Kluchy
Ziemniaki zetrzec na tarce, poprzez sciereczke badz sito, odcisnac nadmiar soku i odlozyc go. Do startych ziemniakow dodac jajka, make, 1 cebulke drobniutko posiekana oraz koperek i lyczeczke soli, ewentualnie odrobine pieprzu. Nastepnie odlac sok a powstala na dnie miseczki maczke dodac do startych ziemniakow. Nalezy pamietac aby ciasto nie bylo za rzadkie dlatego w razie potrzeby mozna dodac jeszcze maki. Mi wystarcza pol szklanki jednak zalezne jest to zapewne od rodzaju ziemniakow. Zagotowac w duzym garnku wode (3/4 garnka wody),posolic i dodac odrobine oleju. Na gotujaca sie wode wkladac kluski. Najwygodniej jest ciasto z deseczki poprzez lyzke wrzucac do wrzatku. Polecam zamaczac lyzke, wtedy ciasto sie nie klei do niej. Gotowac od momentu wyplyniecia ok. 7minut, od czasu do czasu zamieszac. Przekladac na sito i zahartowac.
Na patelni podsmazyc drobno pokrojony boczek badz kielbaske i dodac posiekana cebulke. Dodac na patelnie kluchy, wymieszac z boczkiem i smazyc jeszcze ok 7 minut.
Polecam podawane z kapusta kiszona.