monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wieloowocowy kompot z syropem klonowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny słodko-kwaśny orzeźwiający kompocik,serdecznie zapraszam:))

Wieloowocowy kompot z syropem klonowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieloowocowy kompot z syropem klonowym

 

  • 210 g moreli
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 szklanki leśnych owoców mrożonych
  • 4 suszone śliwki
  • 3 suszone figi
  • 2 litry wody
  • 2-4 łyżek syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Wieloowocowy kompot z syropem klonowym
Jabłko i morele umyć. Morele przekroić na pół i pozbawić pestek. Przełożyć do miski. Jabłko obrać,pozbawić nasion i pokroić w duże kawałki. Dodać do moreli. Wsypać cukier i dłońmi wszystko dobrze wymieszać lekko ugniatając owoce. Przykryć i odstawić na 30 minut. Następnie przełożyć do garnka ( wlać szklankę wody do miski i zebrać wszystkie smaki które się w niej zgromadziły),dodać mrożone owoce,śliwki i porwane na kawałki figi. Wlać wodę i gotować do miękkości owoców. Zdjąć z ognia,delikatnie przestudzić. Dodać syrop klonowy ( ilość zależy od tego jak bardzo kompot jest kwaśny). Smacznego!
Wieloowocowy kompot z syropem klonowym
morele i jabłko zasypać cukrem i odłożyć na pól godziny
Wieloowocowy kompot z syropem klonowym
przełożyć do garnka dodać resztę owoców i zalać wodą ugotowac
Wieloowocowy kompot z syropem klonowym
lekko przestudzić i dodać syrop klonowy