edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wielowarzywna potrawka z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie w wykonaniu i lekkie danie z piersi kurczaka i warzyw

Wielowarzywna potrawka z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielowarzywna potrawka z kurczaka

 

  • SKŁADNIKI NA DUŻĄ PORCJĘ:
  • 95 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula - 8 dag
  • 2 marchewki – 26 dag
  • sól
  • zielona cukinia – 30 dag
  • 2 białe papryki – 25 dag
  • 12 dag zielonego groszku
  • czerwona czubryca
  • papryka słodka w proszku
  • bazylia suszona w całych liściach
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wielowarzywna potrawka z kurczaka
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kostkę. Marchew obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cukinię i paprykę umyłam, osuszyłam. Cukinię pokroiłam w kostkę. Z papryki usunęłam gniazdo nasienne i białe włókna, pokroiłam w krótkie paseczki. W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam na nim kurczaka, dodałam cebulę i marchewkę, i na wolnym ogniu smażyłam jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zalałam wrzątkiem tak, aby mięso było przykryte, posoliłam. Dołożyłam paprykę, a kiedy ta lekko zmiękła, wrzuciłam groszek i cukinię. Doprawiłam do smaku czerwoną czubrycą, papryką w proszku, bazylią i pieprzem. Gotowałam na wolnym ogniu, dopóki warzywa nie były wystarczająco miękkie (dla mnie al’dente). Potrawkę można zagęścić mąką pszenną, albo kukurydzianą.
Wielowarzywna potrawka z kurczaka
Obsmażone mięso z marchewką zalałam wrzącą wodą.
Wielowarzywna potrawka z kurczaka
Dodałam pokrojoną w krótkie paski paprykę.
Wielowarzywna potrawka z kurczaka
Dodałam najpierw groszek a następnie cukinię.
Wielowarzywna potrawka z kurczaka
Doprawiłam do smaku przyprawami i suszonymi liśćmi bazylii.