Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Wielozbożowy chleb na zakwasie żytnim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierwszy chleb z mojej własnej receptury :)

Wielozbożowy chleb na zakwasie żytnim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielozbożowy chleb na zakwasie żytnim

 

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 120 g płatków pełnoziarnistych mieszanych (orkiszowe, żytnie, pszenne, jęczmienne)
  • 160 g wrzątku
  • 260 g wody
  • 20 g oliwy
  • 400 g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 10 g soli

 

Sposób przygotowania:

Wielozbożowy chleb na zakwasie żytnim
Płatki pełnoziarniste (użyj dowolnej kombinacji posiadanych w domu płatków) zmielić w młynku lub rozdrabniaczu. Zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić do napęcznienia i ostygnięcia. Zakwas zmieszać z pozostałymi składnikami. Przykryć. Gdy płatki ostygną, dodać do ciasta i wyrobić na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrastania.Następnie znowu zagnieść, uformować bochenek, ułożyć na macie do pieczenia i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 40 minut. Wystudzić na kratce, wtedy pokroić na kromki
Wielozbożowy chleb na zakwasie żytnim
Płatki pełnoziarniste zmielić w młynku lub rozdrabniaczu Zalać wrzątkiem przykryć pokrywką i odstawić do napęcznienia i ostygnięcia
Wielozbożowy chleb na zakwasie żytnim
Zakwas zmieszać z pozostałymi składnikami Przykryć Gdy płatki ostygną dodać do ciasta i wyrobić na jednolitą masę Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrastania
Wielozbożowy chleb na zakwasie żytnim
Następnie znowu zagnieść uformować bochenek ułożyć na macie do pieczenia i przykryć ściereczką odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia
Wielozbożowy chleb na zakwasie żytnim
Po tym czasie chleb naciąć wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 40 minut