Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wieniec śmietanowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Babka, która bardzo smakowała mojej teściowej i chrześniaczce męża. Surowa masa, w smaku była podobna do lodów waniliowych :)

Wieniec śmietanowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieniec śmietanowy

 

  • mąka luksusowa – 2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • śmietana 30% - szklanka,
  • jaja – 3,
  • cukier wanilinowy – 8g,
  • soda – 2 łyżeczki,
  • cukier – szklanka,
  • sok z cytryny – łyżka,
  • dżem do posmarowania wierzchu po upieczeniu lub cukier puder,
  • tłuszcz i mąka do formy na wieniec.

Sposób przygotowania:

Wieniec śmietanowy
Jaja ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać śmietanę i zmiksować krótko na niskich obrotach. Powoli wsypywać mąkę przesianą z sodą, zmiksować na niewielkich obrotach. Formę na wieniec (lub babkę czy keksówkę) natłuścić i posypać mąką. Wlać surowe ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 160-170 stopniach ( w zależności od piekarnika) przez 50 minut. W przepisie, z którego korzystałam, podana temperatura pieczenia wynosiła 180 stopni. Była zbyt wysoka, bo ciasto mi się wysuszyło i miało twardą skórę. Po upieczeniu (sprawdzić patyczkiem) ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z formy. Jeszcze ciepłe posmarować na wierzchu dowolnym dżemem (u mnie wiśniowy), lub po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Wieniec śmietanowy
Jaja wbić do misy, dodać cukier kryształ i cukier wanilinowy
Wieniec śmietanowy
Ubić na puszystą masę, po czym połączyć ze śmietaną
Wieniec śmietanowy
Partiami dodawać przesianą z sodą mąkę pszenną luksusową
Wieniec śmietanowy
Masę przelać do natłuszczonej i posypanej mąką formy na wieniec