Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wieniec z kawowa nuta

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny wieniec o kawowej pokusie.

Wieniec z kawowa nuta

Składniki:

Wieniec z kawowa nuta

 

  • 2 szklanki maki (obj. szklanki 250ml),
  • 1 szklanka cukru pudru ,
  • 4 zóltka,
  • 4 bialka (ubite na sztywno ze szczypta soli i z 3 lyzkami cukru pudru),
  • 125g margaryny (lub 125g (pól kostki masla)),
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 2 lyzeczki cukru wanilinowego,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 3 lyzeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 lyzeczkach wrzącej wiody i z lyzeczka cukru pudru,
  • 2 czubate lyzki jogurtu naturalnego,
  • aromat rumowy.
  • Lukier:
  • 1 lyzka mleka,
  • 4 lyzki cukru pudru,
  • pól łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • kropla aromatu rumowego.

 

Sposób przygotowania:

Wieniec z kawowa nuta
Margaryne podzielic na mniejsze czesci i rozmiękczyć ( można na 20 sek podgrzac w mikrofali). Trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dobrej jakości) rozpuścić w 2 lyzeczkach goracej wody z dodatkiem 1 czubatej lyzeczki cukru pudru. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Margaryne utrzec z cukrem pudrem na gladka, puszysta mase, miksowac dalej, dodając po jednym żółtku. Nastepnie dodawac do masy make – stopniowo, po jednej łyżce i zmiksowac do jednolitego polaczenia się składników. Ubic bialka na sztywno, ze szczypta soli i 3 lyzkami cukru pudru. Bialka połączyć używając miksera, z pozostałym ciastem, dodac aromat waniliowy. Forme do wienca, wysmarowac tluszczem i posypac maka. Do formy wlac 2/3 masy ciasta, a pozostale 1/3 dokladnie wymieszac z rozpuszczona kawa i aromatem rumowym. Mase z kawa, wlewac przez srodek jasnego ciasta, miedzy kominem, a zewnetrzna czescia formy, tworząc okrag dookoła komina. Nastepnie lekko wymieszac obie masy widelcem lub lyzka. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjac i ostudzic. Ciasto dobrze jest zrobic wieczorem, ponieważ najlepiej smakuje na 2 i 3 dzien. Po ostygnieciu, najlepiej nazajutrz, polukrowac. Łyżkę mleka wlac do szklanki, podgrzac w mikrofali przez ok. 25 sekund, az do zagotowania. Do mleka dodac kawe, aromat i cukier, utrzec, do rozpuszczenia składników. Jeszcze ciepla polewa polewamy ciasto. Jeżeli lubicie polewe, na ciescie, sugeruje zrobic lukier z podwójnej porcji składników.

Tagi:

kawa mak