kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Wieprzowa galareta na golonce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wieprzowa galareta na golonce to przekąska która jest bardzo lubiana przez wszystkich panów w mojej rodzinie.

Wieprzowa galareta na golonce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowa galareta na golonce

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowa galareta na golonce
Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy umytą golonkę i mięso, dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość wodą (2 razy wody co mięsa i warzyw), solimy i gotujemy na niewielkim ogniu pod częściowym przykryciem przez około 4-5 godzin.

Mięso ma się rozgotować i odpadać od kości. Odcedzamy do garnka wywar, dodajemy żelatynę i podgrzewamy (wywaru powinniśmy mięć około 1,5 l).

Mięso obieramy od kości i tłuszczu, kroimy wraz z częścią marchewki. Do miseczek przekładamy mięso z marchewką, zalewamy wywarem i wstawiamy do lodówki na noc. Podajemy z sokiem z cytryny.
Wieprzowa galareta na golonce
golonkę i mięso wraz z warzywami gotujemy
Wieprzowa galareta na golonce
mięso obieramy i kroimy z marchewką na drobno
Wieprzowa galareta na golonce
zalewamy mięso wywarem i wstawiamy do lodówki