p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Wieprzowa golonka w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Golonka w warzywach i piwie dla mojego męża

Wieprzowa golonka w warzywach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowa golonka w warzywach

  • 2 szt golonki każda po ok. 1 kg,
  • 3 szt marchewki,
  • 1/2 szt selera,
  • 1 szt pietruszka,
  • 2 łyżki przyprawy Smak Lata z pomidorami i papryką,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szkl. piwa

Sposób przygotowania:

Wieprzowa golonka w warzywach

Dwie duże golonki naciąć z jednej strony w kratkę i dokładnie doprawić przyprawą Smak Lata (tak aby przyprawa weszła również w nacięcia zrobione nożem), następnie obsmażyć na oleju z każdej strony, golonki były duże więc musiałam to zrobić w garnku. Podlać golonki wrzącą wodą i dusić je pod przykryciem, 4 razy po 20 minut, obracając golonkę, należy uzupełniać wodę w garnku.Warzywa zetrzeć mechanicznie robotem na tarce o dużych oczkach.Gdy golonka jest już prawie miękka wrzucić starte warzywa, wlać szklankę piwa i dusić, taka długo aż warzywa i piwo utworzą coś w rodzaju sosu, musimy też uważać by warzywa się nie przypaliły.Golonkę wyłożyć na talerz, obłożyć ją warzywami, mój mąż lubi ją jeść z chrzanem i bułką.