Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pasta do smarowania pieczywa przygotowana z szynki wieprzowej z dodatkiem tartej, podsmażonej z cebulką cukinii...

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią

Składniki:

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią

Etap 1

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią
Pokrojona na mniejsze kawałki szynka przełożona do garnka.

Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka.

Etap 2

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią
Przygotowane warzywa dodane razem z wodą i częścią przypraw do mięsa.

Marchewkę i seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa. Dodać też szklankę wody, ziele angielskie, liść laurowy i trochę przyprawy uniwersalnej, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godzinę. Następnie wszystko ostudzić.

Etap 3

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią
Umyta i starta na tarce o dużych oczkach cukinia.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Etap 4

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na rozgrzanym tłuszczu.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu (masło z olejem). Do cebuli dodać startą cukinię, lekko oprószyć solą i pieprzem, krótko podsmażyć, ostudzić.

Etap 5

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią

Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, zmielić.

Etap 6

Wieprzowa pasta na kanapki z cukinią

Do tego dodać usmażoną cukinię z cebulą, wlać ok. pół szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodać też czosnek granulowany, gałkę muszkatołową i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięsno-warzywną pastą smarować kanapki.