Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Wieprzowe kotlety z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny pomysł na obiad. Gdy zostanie nam ryż z wczorajszego obiadu warto przygotować takie o to pyszne kotleciki mielone.

Wieprzowe kotlety z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowe kotlety z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe kotlety z ryżem
Ryż gotujemy na miękko w osolone wodzie (świetnie nadaje się ryż który nam pozostał np z wcześniejszego dnia). Do miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wyrabiamy do połączenia. Dodajemy około 1 - 2 łyżki bułki tartej i mieszamy. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy po kilka a minut z dwóch stron do zarumienienia.
Wieprzowe kotlety z ryżem
Etap 1 do miski przekładamy mięso mielone i ryż
Wieprzowe kotlety z ryżem
Etap 2 wbijamy jajko dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy
Wieprzowe kotlety z ryżem
Etap 3 całość mieszamy dodając bułkę tartą
Wieprzowe kotlety z ryżem
Etap 4 formujemy kotlety które obtaczamy w bułce tartej i smażymy