Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Wieprzowe roladki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Banalnie proste ale za to bardzo smaczne roladki ze szpinakiem. Wartości odżywcze jednej rolady to około 311kcal, białko: 32g, węglowodany: 5g, tłuszcze: 18

Wieprzowe roladki ze szpinakiem

Składniki:

Wieprzowe roladki ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe roladki ze szpinakiem

KROK 1

Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć ze szpinakiem. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Pomidorki przeciąć na pół.

KROK 2

Wieprzowe roladki ze szpinakiem
Ze schabu odkroiłam zbędny tłuszcz. Jeżeli komuś on nie przeszkadza, to polecam zostawić.

Schab cienko rozbić i oprószyć po obu stronach solą i pieprzem.

KROK 3

Wieprzowe roladki ze szpinakiem
Zwijanie takich roladek to dosłownie 2 minuty roboty.

Na schab nałożyć szpinak, suszone pomidory, mozzarellę i zwinąć. Jeżeli jest taka potrzeba należy roladkę spiąć wykałaczką.

KROK 4

Wieprzowe roladki ze szpinakiem
W zależności od naczynia w jakim pieczemy mięsko, roladki zalać do połowy.

Zwinięte roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub jakiejś blasze i zalać bulionem. Wierzch posypać kolorowym pieprzem i piec 10 minut w temperaturze 220°C i 5 minut w 180°C z termoobiegiem.

KROK 5

Wieprzowe roladki ze szpinakiem
U mnie pięknie zielona pokrojona roladka w towarzystie kaszy gryczanej, korniszonów i surówki z papryki.

Upieczone roladki podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)