madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Wieprzowe szaszłyki po indyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Troszkę inaczej przygotowane mielone mięso dzięki dodaniu kminku i podaniu w formie szaszłyka wprowadzi małą odmianę do naszej kuchni

Wieprzowe szaszłyki po indyjsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowe szaszłyki po indyjsku

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe szaszłyki po indyjsku
Obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę, obrany o przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekana natkę pietruszki mieszamy z mielonym mięsem, dodajemy jajko, kminek, sok z cytryny, sól i pieprz, oraz bułkę tartą i wyrabiamy jednolitą masę. Z mięsnej masy formujemy cienkie wałeczki i nadziewamy na patyki . Szaszłyki smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu aż nabierze ładnego złotego koloru. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy jeszcze kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z sosem jogurtowym.
Wieprzowe szaszłyki po indyjsku
Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę
Wieprzowe szaszłyki po indyjsku
Formujemy wałeczki i nadziewamy na patyki
Wieprzowe szaszłyki po indyjsku
Rumienimy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony
Wieprzowe szaszłyki po indyjsku
Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy