Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Wieprzowina de Luxe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mniam mniam................

Wieprzowina de Luxe

Składniki:

Wieprzowina de Luxe

 

  • 1,2 kg wieprzowinki (ładny kawałek łopatki, szynki)
  • 1,5 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • 5 dużych suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • przyprawa MAGGI (do zup)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mąka

Sposób przygotowania:

Wieprzowina de Luxe
Mięsko umyć, posolić, popieprzyć, obsmażyć na gorącym oleju. Wlać wino, wrzucić pokrojone cebule, czosnek, śliwki, miód, skropić MAGGI. Po rozpuszczeniu miodu przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dusić 1,5 godz. w piekarniku w temp. 170-180 st. C pod przykryciem.
Po upieczeniu sos zmiksować i lekko zagęścić mąką. Mięso pokroić w plastry i podawać tak, jak lubicie polewając pysznym sosikiem!!!