marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wieprzowina duszona z mandarynkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Schab opłukać,osuszyć i pokroić w kostkę,cebulę posiekać,zeszklić na maśle.Dodać mięso.Smażyć.Zalać wodą,dusić gulasz,zawiesić.Doprawić.

Wieprzowina duszona z mandarynkami.

Składniki:

Wieprzowina duszona z mandarynkami.

 

  • 1/2 kg.schabu,
  • 5-6 mandarynek świeżych,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 listki laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • pieprz cytrynowy lub czarny mielony,
  • sól,
  • 1/2 l.wody,
  • 8 dag.mąki ziemniaczanej,
  • tłuszcz do smażenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona z mandarynkami.
Schab opłukać pod kranem z bieżącą wodą, osuszyć oraz pokroić w średnią kostkę. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Zeszklić na maśle lub oleju, zsunąć na bok i dodać mięso. Smażyć z 15-20 min. na średnim ogniu. Zalać wodą w rondlu do połowy, aby zakryła kawałki mięsa, dodać miąższ z umytych i obranych mandarynek i przyprawy zapachowe. Przykryć rondel pokrywką i dusić gulasz niecałą godzinę-ok.45 min. na zmniejszonym ogniu. Pod koniec duszenia, zrobić zawiesinę z 1/4 wody zimnej i mąki ziemniaczanej. Zatrzepać widelcem i wlać do rondla z gulaszem. Na koniec doprawić gulasz wieprzowy pieprzem cytrynowym lub czarnym mielonym i posolić jedną lub dwiema łyżeczkami soli. Spróbować i doprawić w razie potrzeby. Nakładać gulasz na płaskie talerze i podawać z ziemniakami z wody i jarzyną.