beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Wieprzowina duszona z  selerami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Wieprzowina duszona z  selerami

Składniki:

Wieprzowina duszona z  selerami

 

  • 30 dag mięsa wieprzowego,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 2  cebule,
  • 60 dag selerów,
  • 1  łyżka mąki,
  • 1  łyżka tłuszczu,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona z  selerami
Mięso umyć, pokrajać na drobne kawałki, osolić i  obsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać , opłukać i  pokrajać w  drobne kawałeczki, następnie podsmażyć. Mięso wraz z  cebulą umieścić w  garnku, dolać nieco wody i  dusić. Selery
oczyścić, obrać i  opłukać, pokrajać w  plastry i  dodać do mięsa kiedy stanie się trochę miękkie. Dusić dalej do uzyskania pełnej miękkości, jeśli trzeba, dodając wodę. Mąkę rozetrzeć z  tłuszczem, rozprowadzić wywarem powstałym w  trakcie duszenia, dodać do mięsa i  zagotować. Uzupełnić smak pieprzem i  solą.

Tagi:

mięso seler