eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wieprzowina faszerowana Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rozpływająca się w ustach szynka wieprzowa w musztardzie,szpikowana frankfuterkami.

Wieprzowina faszerowana Eli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieprzowina faszerowana Eli

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina faszerowana Eli
Obraną cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Szynkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Ostrym,cienkim nożem zrobić w mięsie (wzdłuż włókien) 10 nacięć na wylot.Do każdego otworu wcisnąć po jednym zamrożonym frankfuterku.W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i chwilę smażyć razem.Mięso posmarować musztardą,posypać przyprawami,podlać wodą i dusić do miękkości,około 50-60 minut (zależy od twardości mięsa).Co jakiś czas mięso odwrócić i podlać wodą.Miękkie mięso wyjąć z brytfanki i odłożyć na 10 minut.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować,mieszając,żeby nie porobiły się kluchy.Mięso pokroić w poprzek włókien w grube plastry.Smacznego!

Ja podałam wieprzowinę z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Wieprzowina faszerowana Eli
Wieprzowinę podałam z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.