Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Wieprzowina na ostro z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wieprzowina z kilkoma prostymi składnikami oraz przyprawami zmienia się w orientalne, wręcz wybuchowe danie.

Wieprzowina na ostro z kokosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wieprzowina na ostro z kokosem

 

  • 0,5 kg wieprzowiny ( u mnie kulka)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżeczki chili
  • łyżeczka cukru
  • świeża papryka
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki skórki cytrynowej
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 korniszony
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • woda
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wieprzowina na ostro z kokosem
Mięso kroimy w drobną kostkę , wrzucamy na gorący tłuszcz i podpiekamy z każdej strony na rumiano, zdejmujemy. Na patelnię z tłuszczem wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę i przegnieciony ząbek czosnku. Gdy się zeszklą podlewamy wodą, dodajemy mięso i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie w 3/4 dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki i resztę przypraw oraz składników. Potrawa wychodzi dość ostra, dlatego ostrość należy regulować indywidualnie jeśli będą jadły to dzieci lub osoby starsze. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Wieprzowina na ostro z kokosem
Wiórki najlepiej dodawać pod koniec, dodatkowo zagęszczą danie.