Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina pieczona z pietruszką :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczona pietruszka jest pyszna - doskonale komponuje się z pieczoną wieprzowiną .

Wieprzowina pieczona z pietruszką :

Składniki:

Wieprzowina pieczona z pietruszką :

 

  • 1/2 kg wieprzowiny od szynki
  • 4 duże pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ( płaska ) soli

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina pieczona z pietruszką :
Zrobić marynatę z oleju , miodu i przypraw .Natrzeć mięso i zostawić na godzinę .Przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso a resztą marynaty natrzeć obrane i przekrojone na pół pietruszki. Dołożyć pietruszki do mięsa ( można też dodatkowo położyć obok kilka natartych marynatą obranych ziemniaków ) i szczelnie przykryć naczynie .
Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić temperaturę na 220 * C i piec ok. 1,5 godziny od chwili kiedy piekarnik sie nagrzeje do ustawionej temperatury . Wyjąć mięso , pokroić w plastry .