karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Wieprzowina w 5 smakach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna wersja gulaszu w 5 smakach.

Wieprzowina w 5 smakach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowina w 5 smakach

 

  • 1/2 kg mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 4 ząbki czosnku
  • świeże listki bazylii
  • świeże listki oregano
  • suszona marchewka
  • przyprawa 5 smaków
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • gorąca woda
  • przecier pomidorowy
  • Zaklepka:
  • woda
  • śmietana
  • mąka

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w 5 smakach
Mięso gulaszowe przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą bazylią i oregano oraz przyprawą 5 smaków (nie za dużo). Dodajemy także suszoną marchewkę. Przyprawione mięso odstawiamy do lodówki, żeby przeszło smakiem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której podsmażamy mięso. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i dusimy do czasu jej zeszklenia. Następnie mięso podlewamy gorącą, przegotowaną wodą tak, by mięso było przykryte. Dusimy 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut. Powstały sos zaciągamy zaklepką z wody, śmietany i mąki. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego:)
Wieprzowina w 5 smakach
Przyprawione mięso gulaszowe.
Wieprzowina w 5 smakach
Podsmażane mięso gulaszowe.
Wieprzowina w 5 smakach
Sos 5 smaków po dodaniu przecieru pomidorowego.