luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Wieprzowina w grzybach.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla smakoszy grzybowych dań.

Wieprzowina w grzybach.

Składniki:

Wieprzowina w grzybach.

 

  • Kawałek ładnego mięsa
  • Grzyby suszone lub mrożone (garść)
  • listek laurowy
  • 1 kostka bulionowa
  • pół cebuli
  • majeranek
  • sól pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany
  • pół szkl. mleka
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w grzybach.
Grzyby (jeśli suszone wcześniej obgotować) jeśli mrożone wrzucić w niewielką ilość wody, dodać bulionową kostkę i zagotować.
Mięso pokroić w plastry, obsmażyć na rumiano, i włożyć do gotujących się grzybów cebulkę przysmażyć i też dodać.. posypać majerankiem, dodać listek, posolić i dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z mlekiem i łyżką mąki.. kiedy mięso już miękkie wlać śmietanę, wymieszać i zagotować..

podawać z ziemniakami i surówką

Tagi:

mięso grzyby