Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drugie danie z ,, odzysku". Z reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Ponieważ używam chudych mięs robię je potem na II Danie w jakimś sosie ( lub mieląc na farsze).

Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku)

 

  • 30 dag chudego mięsa z zupy ( żeberka bez kości z krupniku)
  • 1 szklanka wywaru od krupniku ( lub innego bulionu)
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchew ugotowana ( z zupy )
  • 1/3 pietruszki ugotowanej ( z zupy )
  • kawałek ugotowanego selera ( wielkości użytej pietruszki - z zupy)
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 1 mały kiszony ogórek
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu do smaku
  • maggi do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku)
Wyjęte z zupy mięso ( ostudzone) pokroić w cienkie plastry.

Pokroić w pół plasterki marchew , pietruszkę , seler i ogórek w kosteczkę.

W małym garnuszku rozpuścić masło.

Wsypać pokrojone warzywa i chwilę smażyć delikatnie mieszając.

Dołożyć mięso.

Zalać wywarem , włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i prażoną cebulkę.

Dusić na małym gazie ok. 15 minut ( wywar prawie odparuje - sos ma mieć gęstość klasycznej jarzynki). Doprawić do smaku mielonym pieprzem i maggi.



* Użyłam tylko część warzyw z krupniku bo dla nas dwóch gdybym użyła całości było by jarzynki za dużo. Z reszty zrobię prostą sałatkę ( dodam ziemniaki, jajko na twardo i kiszonego ogórka)



** Odebrałam w trakcie gotowania krupniku ( po wyjęciu mięsa i warzyw , a przed dodaniem ziemniaków) 3/4 szklanki wywaru ( bez kaszy) i uzupełniłam do pełnej szklanki przegotowaną wodą.
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku)
Ugotowane w zupie mięso ( chudą wieprzowinę 0 wyjąć -przestudzić i podzielić w cienkie plastry
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku)
Część warzyw z zupy i kiszony ogórek pokroić drobno
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku)
W garnuszku rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojone warzywa
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku)
Podlać wywarem z gotowania zupy -dodać przyprawy i chwilę dusić- doprawić