luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Wieprzowina w śliwkach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wieprzowina w śliwkowym sosie , pyszna na obiad.

Wieprzowina w śliwkach

Składniki:

Wieprzowina w śliwkach

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w śliwkach
Mięso w całości (najlepiej podłużny kawałek) obsmażyć z każdej strony na rumiano, włożyć do garnka podlać szklanką wody i dodać przyrumienioną cebulkę oraz posiekane drobno suszone śliwki i pokrojone na kawałki śliwki surowe ok 5 szt. Dusić pod przykryciem ok 40 min, w razie potrzeby dolać wody. Na koniec sos zagęścić mąką rozrobioną z ok pół szkl wody i śmietaną.
Mięso podawać z ziemniakami pokrojone w plastry , polewać sosem.
Jako dodatek proponuję śliwki pokrojone i kalafior z wody.

Zamiast mąki i śmietany sos można zagęścić sosem pieczeniowym ze śliwką.