wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Wieprzowina w sosie cebulowo-śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie szybkie, łatwe, a na pewno można nim urozmaicić obiad:D

Wieprzowina w sosie cebulowo-śmietanowym

Składniki:

Wieprzowina w sosie cebulowo-śmietanowym

 

  • 2 grube plastry schabu
  • 4 szalotki
  • 100ml śmietany 12%
  • 0,5 szklanki wytrawnego wina
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej
  • zielenina do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina w sosie cebulowo-śmietanowym
Plastry schabu rozbijamy lekko tłuczkiem, przyprawiamy, solą pieprzem, sosem sojowym, wkładamy do lodówki na 15 minut. Szalotki kroimy w piórka. Na patelni smażymy szalotki razem ze schabem aż się mięso i cebulka zarumieni. Zalewamy winem, dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Wykładamy mięso, pozostały sos zalewamy śmietanką energicznie mieszając. Wkładamy ponownie mięso. Dusimy pod przykryciem ok 5-7 minut. Układamy mięso na talerzu polewamy sosem z cebulką , posypujemy zieleniną.